fredag 5 februari 2010

Bildanalys



Bildanalys av ett stilleben med 12 solrosor målat av Vincent van Gogh 1888.
Bilden är hämtad från http://www.wikipedia.se/
Material: olja på duk
Färger:Gula, orange och bruna nyanser på blommorna, olika gröna färger på blommornas stjälkar. Ljusblå färg i bakgrunden. Vasen har en beige och en gul färg. Det finns också vit färg centralt på vasen. Gult rektangulärt fält i förgrunden.
Ljus/Skugga: ljusa och mörka partier tar fram formerna på blommorna, Det vita blänket på vasen visar var ljuset kommer från ljuset.
Linjer: En rak linje i nedre delen av målningen gör att man får känslan av att vasen står på ett bord. Vasen har en linje som är böjd. Vasens yttre kant är markerad med en skarpare linje.
Teknik: Måleri med kraftig penselföring.
Bildplan:Vasen är placerad något till höger i målningen. Buketten fyller en stor del av övre bilden. Kanten av en solrosorna är utanför målningen.
Bilddjup: Förgrund: bord, skiva eller bänk. Mellangrund:solrosor. Bakgrund: ljusblå vägg eller himmel.
Perpektiv: Eftersom några blommor är målade över varandra ser man djupet i buketten. Ett överlappande perspektiv. Den blir levande av de runda mjuka formerna.
Denotation: Olika solrosor, några med spretiga blad, några runda och jämna. Några blommor hänger nedåt, några står rakt upp. En vas som står på något. En blå bakgrund
Konnotation: Det är sommar. En vacker bukett ger känsla av himmel och sol.
Parafras: -
Stereotyp: -
Metafor: -
Metonym:
Solrosen belyser närheten till sommaren.
Synekdoke:
Buketten kan få tankarna att vandra ut i en hel sommar trädgård.
Konklusion: En vacker målning som är till för betraktaren att njuta av. Målningen är glad och hoppfull, färgstark och känsloladdad.
Den här typen av målning kan man se vilken tid som helst på dygnet. Man väljer själv när, var och hur länge man vill se på målningen. Målningen kan betraktas både vid glatt och nedstämt humör.
Solrosorna är målade på 1800-talet, men ser fortfarnde likadana ut. Det är vasen och tekniken som gör att man kan förstå att det är en äldre målning. Vasen känns enkel. Tyder det på att vasen tillhörde en bondefamilj som hade en vacker trädgård?

4 kommentarer:

  1. Van Goghs solrosor är ett tacksamt motiv att jobba med på bilden.

    SvaraRadera
  2. Metonymen kan väl vara solrosen som symbol för sommaren precis som du skriver. Detsamma gäller Synekdoke tycker jag att konstnären har tagit in en del av sommaren och placerat den på bordet. Det är inte de vårlika ljusa färgerna utan snarare sensommarens mer murriga toner så där strax innan bladen vissnar och blommorna faller av. Det känns som om mna är ganska nöjd med sommaren utifrån denna bild. En fantastisk sommar har passerat...

    SvaraRadera
  3. Det finns inget att säga om parafras på den här bilden, men det görs många parafraser på den.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig Lars. Jag har verkligen missat synekdoke och metonym. Vad bra det är med uppmärksamma kurskamrater. Jag ska göra en liten korrigering.

    SvaraRadera